O zi din viata unei cititoare

eu_carte_mic.jpg

"Tanara se aseza comod pe sezlong, inchizand cateva clipe ochii, lasand soarele sa-i incalzeasca fata, bucurandu-se de adierea usoara, primavaratica. Insa clipa nu putea sa dureze prea mult deoarece simtea cum cartea din mana ei o atrage ca un magnet. Deschise ochii, deschise cartea si privirea incepu sa-i alunece peste randuri.

Cuvintele devenira un rau care ii umplea mintea, in timp ce realitatea din jur disparea, lasand in urma doar o panza alba. Imaginatia ei era pictorul, iar cuvintele din carte erau acuarelele. Incet, o noua lume se contura in jurul ei, o lume care astepta sa fie descoperita. Cand tabloul a fost terminat, tanara se ridica si il privi cu atentie cateva clipe, inspirand aerul tare, nepamantean.

Undeva, ochii cuiva alergau peste randurile unei carti, insa lumea aceea era departe, iar ea era aici, vazand, mirosind, simtind... traind! Insa nu era singura. Se rasuci brusc in directia vocilor pe care le auzise, vazand cateva persoane care se apropiara, fiecare prezentandu-se si spunandu-si povestea. Fiecare dintre ele avea un trecut, o istorie de impartasit.

Aveau cu totii si un viitor. Plecara impreuna, explorand noua lume, gasind locuri care in acea lume indepartata in care cineva citea erau considerate locuri de mult disparute, inaccesibile sau atat de departe in viitor incat nu puteau fi concepute. Insa acea lume era departe, in timp ce aici totul era cat se poate de real. Orase, munti, ape, totul era la picioarele lor ca o harta pe care erau liberi s-o exploreze.

Insa lucruile nu erau chiar atat de simple. Aveau ceva de facut. Trebuia sa ajute pe cineva, sa rezolve un mister, sa fuga pentru viata lor sau poate doar sa asiste la evenimente unice. Tanara simtea adrenalina curgandu-i prin vene, ciudat de asemanatoare cu un rau de cuvinte...

Dar, mai devreme sau mai tarziu, cuvintele se terminau. Pentru o clipa, totul in jurul ei deveni alb, in timp ce cartea se inchidea. Tanara ofta, privind cerul pe care soarele calatorise inspre apus, marcand trecerea timpului. Insa nu voia sa se miste, nu inca. Se lasa pe spate - cat timp citise, se ghemuise aproape de carte, sorbind cuvintele - inchizand ochii, reconstruind lumea din care tocmai iesise. Deja era usor s-o faca, era usor sa cheme toate personajele inapoi, sa reconstituie anumite situatii. Poate ca sa analizeze cu atentie consecintele unei anumite alegeri. Poate ca sa schimbe ceva. Poate pentru placerea de a retrai anumite clipe. Poate doar pentru a cugeta...

Ofta, simtind cum adierea blanda devine rece, muscatoare, in timp ce soarele isi pierde puterea. Se ridica, intinzandu-se, intorcandu-se in casa, oprindu-se in fata bibliotecii pentru a aseza cu grija cartea inapoi in raft. Ramase cateva clipe acolo, plimbandu-si privirea peste titluri, zambind usor. Avea atat de multa putere in clipa aceea... Putea alege sa fie oricine, sa mearga oriunde, sa faca orice... Tot ce trebuia sa faca era sa intinda mana si sa aleaga o carte. In acea clipa, simtea ca este cu adevart libera.

Langa fiecare titlu era un nume. Era numele unei persoane careia tanara ii datora atat de multe. Oameni care o invatasera atat de multe. Oameni care ii daruisera lumi nebanuite. Oameni care ii facusera cunostinta cu persoane extraordinare. Cum sa nu le fie recunoscatoare scriitorilor pentru ceea ce ii oferisera, ei si tuturor celor care le deschisesera cartile, le citisera randurile...? Oamenii aceia meritau tot respectul ei.

Si uneori, avea senzatia ca-i cunoaste. Nu neaparat ca oameni, dar ca le cunostea punctele de vedere pe care acestia le impartaseau in cartile lor. Poate ca nu era mereu de acord cu ei, dar uneori o discutie in contradictoriu era la fel de placuta ca o conversatie in care participantii sunt de acord. Insa intotdeuna era fascinata de faptul ca simtea ca acei scriitori, prin ceea ce faceau, intindeau peste timp si spatiu o mana care o strangea pe a cititorului, multumindu-i ca l-a ascultat, iar celalat multumea pentru cartea minunata.

Da, era mandra ca e o cititoare. Simtea ca apartine unei categorii privilegiate de oameni, o comunitate care stie sa aprecieze cartile ca pe comoara care sunt, o comunitate care intelege ca uneori nu e nimic mai placut decat o carte. Cititul ii dadea o senzatie de apartenenta, dar o facea si sa constientizeze ca ea si cei ca ea erau deosebiti. Diferiti, dar in sensul bun al cuvantului. Si cu fiecare carte citita, devenea mai mandra.

Incerca sa si cunoasca unii dintre oamenii din acea comunitate. Scria pe un blog personal despre cartile citite. O facea cum stia mai bine, incercand sa le deschida si altora portile spre lumile minunate pe care le descoperise, incercand sa convinga si alti oameni sa citeasca. Poate nu-i reusea intotdeauna, insa atunci cand vedea ca unii cititori sunt macar putin interesati de o anumita carte, stia ca nu scrie in zadar."

Sper ca nici de data asta n-am scris in zadar. Ati ghicit, cred, ca tanara sunt eu. Am scris acest fragment pentru ca libris.ro, o librarie online unde puteti gasi sute de carti online, inclusiv titluri in limba enegleza, m-a provocat sa gasesc 10 motive pentru care citesc. Am incercat de cateva ori sa le insir pur si simplu, insa in final, mi s-a parut mult mai sincer sa creez o mica descriere a ceea ce simt cand citesc. Am incercat sa redau prin descrierea mea o zi ideala pentru lectura. E adevarat insa ca nu pot intotdeauna sa stau o zi intreaga cu o carte in mana, oricat de mult mi-ar placea asta, dar motivele pentru care citesc raman aceleasi, fiecare paragraf din descrierea mea referindu-se la cate unul dintre aceste motive.

Asadar, citesc pentru a-mi dezvolta imaginatia (cu care pictez lumi noi pe panza care este mintea mea), pentru a cunoaste oameni extraordinari, pentru a explora locuri noi, pentru a trai aventurile din carti, pentru ca romanele bune imi dau de gandit, pentru ca am libertatea de a alege ce anume citesc, din respect pentru autori, pentru a vedea puncte de vedere diferite de ale mele, pentru ca lectura ma face sa ma simt mandra si pentru ca imi place sa conving si alti oameni sa citeasca.

Astept parerile voastre cu privire la articol si la motivele mele si sper sa-mi impartasiti si motivele voastre!