Recenzie: Turbion de Robert Charles Wilson

Ce ati face daca intr-o seara, stelele ar disparea pur si simplu? Cum credeti ca s-ar schimba viata voastra daca noaptea, cerul ar fi o intindere nesfarsita de negru? Ati incerca sa explicati totul, v-ati intreba daca soarele va rasari a doua zi sau pur si simplu v-ati culca la loc, convinsi ca nu s-a intamplat nimic?

Turbion ne prezinta povestile a trei oameni care reactioneaza in moduri extrem de diferite la acest fenomen. In noaptea cand totul se schimba, Tyler are doar 12 ani si isi petrece timpul cu prietenii lui cei mai buni, Jason si Diane, gemenii Lawton, care sunt cu un an mai mari. Tyler e si primul care observa disparitia stelelor si, dupa parerea mea, el e si cel care suporta cel mai bine implicatiile fenomenului de-a lungul cartii.

Pentru ca cerul brusc intunecat anunta sfarsitul omenirii. Modul cum se va sfarsi totul o sa va surprinda (da, soarele rasare, deci nu asta e problema), dar cert e ca sfarsitul va veni in cateva decenii.

Diane se refugiaza in religii nou-formate, devenind atat de implicata incat se casatoreste cu un alt adept, zadarnicind sperantele firave ale lui Tyler, care o iubeste. In opozitie totala, Jason se refugiaza in stiinta, dedicandu-si viata intelegerii fenomenului si, mai tarziu, exploatarii lui. Tyler, in schimb, isi traieste din plin viata, dupa cum predica unele dintre religii, insa fara exagerari, pur si simplu incercand sa traiasca ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Totusi, si el vrea sa afle natura fenomenului, asa ca pastreaza legatura cu Jason si, mai tarziu, se altura muncii lui, asa ca el e cumva liantul intre religie si stiinta.

Cartea este superba, m-a facut sa simt cu adevarat ideea de sfarsit iminent pentru ca totul pare sa se intample foarte repede, dar in acelasi timp, actiunea e foarte bogata in evenimente, foarte intensa. Si, pe langa faptul ca citind, devii curios cu privire la destinele celor trei (pe mine una m-a tinut in priza in mod deosebit povestea dintre Diane si Tyler), natura fenomenului in sine captiveaza si chiar daca de obicei nu-ti plac explicatiile stiintifice din SF, aici o sa vrei sa aflii ce se intampla, o sa vrei sa stii mai multe (si explicatiile sunt date in discutiile dintre Jason si Tyler, asa ca sunt usor de inteles si chiar placute, pare o discutie intre prieteni).

Toata atmosfera de sfarsit iminent conduce spre un final grandios, autorul dand dovada de o imaginatie si ingeniozitate iesita din comun. Cand afli cine si cum a cauzat fenomenul, ramai pur si simplu perplex. E fas-ci-nant! In plus, finanlul promite supravietuirea rasei umane si un nou inceput, asa ca abia astept sa citesc Axa, volumul 2 al trilogiei!

Daca v-am starnit curiozitatea, aflati si ca Turbion este la reducere, costa doar 10 ron pe site-ul nemira.ro.