Lecturi la paturica - Last book (#4)

 
 

12 zile de lenevit la plaja. 4 carti citite printre portiile de inot, plimbare si distractie. Am amanat putin publicarea ultimei recenzii pentru ca imi placea s-o pastrez ca pe o mica legatura cu concediul incheiat. Acum, imi raman doar amintirile (si sutele de poze).

Dupa cum stiti daca ati urmarit acest "serial" de recenzii, a 4-a carte pe care am citit-o la mare a fost antologia Razboinicii, editata de George R.R. Martin si Gardner Dozois.

E imposibil sa scriu un rezumat al ei pentru ca e alcatuita din multe short-story-uri fara nicio legatura intre ele. Singurul lucru care mentine unitatea cartii este chiar titlul, pentru ca fiecare poveste prezinta un razboinic. Insa cine este acest razboinic... Poate fi un soldat roman. Poate fi un om de stiinta recrutat de armata pentru a controla mental un robot. Poate fi un explorator care lupta alaturi de niste oameni modificati genetici pentru ca cei din urma sa-si salveze stilul de viata. Poate fi un prizonier. Poate fi un caine. Poate fi oricine sau orice.

Singurul lucru care cred ca poate fi spus despre antologie, ca intreg, este spus intr-un mod absolut superb de Martin in prefata. El povesteste (folosint o analogie extraordinara cu un suport rotativ de carti) ca in aceasa antologie, genurile si speciile se amesteca: dupa o poveste istorica poti gasi una de SF sau, dimpotriva, una care se petrece in zilele noastre. Ba chiar in aceeasi nuvela poti intalni extraterestri si vampiri (nu sclipiciosi, ci chiar pe Vlad Tepes.).

Cat despre fiecare poveste separat... Mi-au placut. Toate. Normal, unele mai mult, altele mai putin, pe unele le tin minte in intregime, la altele detaliile s-au mai estompat. Cele care mi-au placut in mod deosebit sunt cele in care este vorba despre un prizonier care incearca sa faca fata torturilor, in special celor mentale.

Cele de acst gen sunt Vulturul si Iepurele de Steven Saylor, Groapa de James Rollins si Pergamentul de David Ball. Groapa e una dintre preferatele mele, personajul principal, razboinicul, fiind un caine. In plus, Afara din bezna a lui David Webber mi-a placut pentru ca se petrece in Romania, insa finalul mi-a cam stat in gat.

Oricum, recomand antologia tuturor pentru ca, indiferent de gusturi, veti gasi ceva care sa va placa in acest amestec de razboinici.