Leapsa

Blogul nostru a primit de curand de la Mistress Kat o lista de 15 intrebari despre unul dintre subiectele mele preferate, lectura. Asa ca iata raspunsurile mele:

1. Când citiţi, pentru a marca locul unde aţi rămas cu lectura, folosiţi semne de carte sau îndoiţi paginile?
Sa indoi cartea mi se pare ceva barbar, asa ca folosesc semne de carte. Nu-mi pasa cum arata sau ce scrie pe ele, daca n-am nimic la indemana merge si o foaie.

2. Aţi primit în ultimul timp o carte drept cadou şi dacă “da” care a fost aceasta?
Ultima carte primita cadou a fost "Divergent", de Craciun. Loved it!

3. Citiţi în baie?
Nu.

4. V-aţi gândit vreodată să scrieţi o carte şi dacă "da" care ar fi fost aceasta?
Da, uneori, cand las imaginatia sa mi-o ia inainte. Dar a fi autor nu e viata pe care mi-o doresc, asa ca daca voi scrie, va fi pentru mine, eventual pentru cativa apropiati, nu pentru public.

5. Care este cartea preferată?
Seria Cantec de Gheata si Foc, de George RR Martin.

6. Vă place să recitiţi unele cărţi şi care ar fi acestea?
Recitesc SF-urile care au avut o idee geniala la baza, dar imi place sa le recitesc dupa mai mult timp (minim 1-2 ani), dupa ce lucrurile mi s-au estompat din memorie. Si recitesc unele carti fantasy unde mi-a placut mult povestea de dragoste; le recitesc imediat, dar nu cu totul, ci doar pasajele "cu pricina".

7. Ce părere aţi avea de o întâlnire cu autorii cărţilor pe care le apreciaţi şi ce le-aţi spune?
As vrea sa intalnesc doar doi autori, dar din pacate unul este deja mort (Isaac Asimov). Daca as reusi sa-l intalnesc pe celalalt (GRRM) si sa trec peste soc cat sa pot articula ceva si sa gandesc suficient cat sa pot sa pun o intrebare nu doar coerenta, ci si "inteligenta" l-as intreba daca a simtit vreodata ca personajele lui incep sa aiba o viata proprie, sa ii fie imposibil sa le croiasca un alt destin decat cel pe care l-a scris/urmeaza sa-l scrie, daca a simtit ca nu mai are deplin control asupra lor, ci ca ele evolueaza singure.

8. Vă place să vorbiţi despre ceea ce citiţi şi cu cine?
Daca ar fi dupa mine, nu m-as mai opri din vorbit despre carti, insa sunt putini care ma asculta, si chiar si pe aceia cred ca i-am innebunit.

9. Care sunt motivele care vă determină să alegeţi o carte pe care să o citiţi?
Uneori titlul, alte ori autorul, uneori chiar coperta (desi nu prea des) ma fac sa ridic o carte de pe raft, dar cruciala e descrierea de pe spate (sau de pe bloguri, site-uri etc). Daca aceea nu-mi place, n-am sa citesc cartea. De asemenea, uneori citesc ce mi se recomanda.

10. Care credeţi că este o lectură "obligatorie", o carte pe care cineva trebuie să o citească?
Aici ar parea inteligent sa numesc o carte "clasica", dar niciuna nu mi se pare un "must". Totusi, daca te declari fan SF, mi se pare inadmisibil sa nu fi citit seria Roboti a lui Asimov (macar romanele, daca nu si cateva nuvele). Si personal, mi se pare ca cei care gusta genul fantasy si n-au citit saga Cantec de Gheata si Foc si-ar ratat viata de cititori, dar aici nu sunt complet obiectiva :).

11. Care este locul preferat pentru lectură?
Oriunde pot sta culcata. Imi place sa citesc in pat sau intinsa pe canapea.

12. Când citiţi ascultaţi muzică sau lecturaţi în linişte?
Nu pot sa citesc cu muzica, ma distrage si ma trezesc ca n-am inteles nimic din pasaje intregi citite. Prefer linistea.

13. Vi s-a întâmplat să citiţi cărţi în format electronic?
Da. Nu am un e-reader, asa ce le-am citit la calculator. Sper sa nu mai fie nevoie sa repet experienta.

14. Citiţi numai cărţi cumpărate sau şi pe cele care sunt împrumutate?
Cumparate, imprumutate de la biblioteca, de la prieteni, uneori am citit si in Diverta. Nu tin musai sa detin decat anumite carti, care mi se pare ca merita banii (de cele mai multe ori, pe acestea planuiesc sa le recitesc).

15. O carte este pentru mine… Cum aţi descrie o carte?
Un prieten cred ca suna prea trist si "forever alone-ish." O carte buna este pentru mine o poarta (cat timp o citesc) si o fereastra (in rest) spre o alta lume, o lume spre care vreau sa evadez, macar pentru cateva ore. (De asta si prefer genurile SF si Fantasy, nu-mi plac "portile" spre trecutul sau prezentul lumii noastre).

Leapsa merge mai departe la: Daniela, Madalina, Razvan, Simona, Sorin.