Despre Divergent de Veronica Roth

coperta-divergent.jpg

De cand am terminat Divergent, m-am tot gandit ce sa scriu in recenzie. As putea sa va povestesc pe scurt ce se intampla, dar o descriere la fel de buna ca oricare alta exista deja pe site-ul editurii Leda. As putea sa va povestesc despre cele 5 factiuni, sa vi le descriu si caracterizez, dar ma indoiesc ca v-ar convinge sa cititi cartea.

Adevarul e ca nu ai ce sa impartasesti din carte care sa faca pe cineva sa exclame "Oau!". Cartile distopice sunt deja pe toate drumurile. Eroii si eroinele copii la fel. Povesti de dragoste... come on! Daca un prieten o sa-ti povesteasca despre Divergent, n-o sa pici pe spate si nici n-o sa alergi sa ti-o cumperi. Asadar, n-o sa va povestesc nimic in plus fata de descrierea "oficiala". O sa va povestesc in schimb ce m-a determinat pe mine sa vreau nu numai s-o citesc, dar si s-o cumpar.

Prima data, am aflat despre ea pe blog-ul Leda. Am citit descrierea pentru ca mi-a placut imaginea copertei (pentru mine, daca ai pus o poza cu un foc sau cu ceva care arde, fi sigur ca o sa citesc si ce ai scris langa poza). In acel articol se spunea ca fata va face o alegere care ii va soca pe toti, in timp ce alaturi erau imagini cu cele 5 simboluri ale celor 5 factiuni. Avand in vedere ca pe coperta era o imagine cu simbolul uneia dintre factiuni, eu una eram sigura ca n-o sa fiu socata de alegerea ei. (si nici n-am fost)

In schimb, n-am vazut nicaieri scris "face parte din seria cutare" sau "primul volum de succes din cele doua mii patru sute anuntate". Aproape ca nu mi-a venit sa cred, si am recitit articolul. Da, nu se mentiona nicaieri nicio serie. Citisem atunci atat de multe articole despre atat de multe serii, incat sa vad ca e doar o carte a fost pentru mine acel "Oau!" de care vorbeam la inceputul articolului.

Rectificare: Ok, am gresit. In scurta descriere pe care am citit-o eu aici nu se mentiona nimic despre nicio serie. In articolul mai amplu de aici este mentionat, dar eu nu l-am citit. Greseala a fost a mea si mi-o asum. Divergent este primul volum din seria cu acelasi nume, iar volumul doi, Insurgent, urmeaza sa apara in strainatate in luna mai a acestui an.

Ceea ce m-a convins definitiv ca o vreau a fost insa faptul ca nu se explica deloc ce e cu titlul. La ce se refera? E o clasa de oameni? O factiune secreta? O societate necunoscuta? Ce insemna divergent? Voiam sa stiu, si voiam sa stiu rau de tot. Asa ca am asteptat si am asteptat pana am primit cartea de Craciun. Am citit-o imediat si a meritat fiecare pagina.

Separat, lucrurile care se intampla in roman nu sunt mare lucru. Actiune post-apocaliptica, factiuni, alegeri, dragoste... Luate impreuna, insa, formeaza o carte pe care n-o sa vreti s-o lasati in mana. (Ca fapt divers, cartea a fost votata Best Young Adult Fantasy & SF 2011 in cadrul Goodreads Choice Awards. Aici am votat-o si eu. De asemenea, a fost aleasa si Favorite Book of 2011, dar aici eu votasem A Dance with Dragons)

Asadar, daca v-am convins, astept sa o cititi si sa-mi spuneti daca am avut dreptate. De asemenea, blogul nostru ofera un exemplar celui mai activ user, deci aveti timp pana pe 7 ianuarie, ora 23:59 sa incercati sa demonstrati ca voi sunteti acel user si ca meritati cartea. Imediat voi posta si un clasament, ca sa stiti cum stati. Multa bafta tuturor!