Recenzie: Pădurea întunecată (Amintiri din trecutul Terrei #2)

Cred că Pădurea întunecată nu e o carte ușor de îndrăgit. Pe alocuri poate fi destul de greoaie, nu neapărat din cauza conceptelor explicate, ci pentru că stilul este foarte diferit de cel american sau englez. Acest roman e uneori copleșitor, alteori puțin cam lent, dar spune totuși o poveste extraordinară. Liu Cixin vine cu niște idei foarte faine, cu un univers genial și cu o senzație de apăsare foarte bine construită. Dacă vă place genul SF, nu aveți cum să ratați seria asta, e pur și simplu musai de citit.

Povestea:

Deși flota de pe Trisolaris va ajunge în Sistemul Solar abia peste patru secole, sophonii trimiși de ei sunt deja aici, blocând orice progres științific ar putea face omenirea. În plus, particulele inteligente pot monitoriza îndeaproape planurile pe care le-ar concepe umanitatea. Singurul lucru pe care nu-l pot afla sophonii sunt gândurile noastre. Știind asta, ONU numește patru persoane care să devină Cei cu Fața la Zid, oameni însărcinați cu elaborarea unor planuri secrete, pe care să nu le dezvăluie nimănui niciodată.

Răspunsul trisolarienilor la aceasta provocare vine din partea agenților lor umani, care devin Spărgători de Zid, însărcinați să descopere planurile secrete ale Celor cu Fața la Zid. Așa se termină Epoca de Aur și începe perioada în care oamenii vor încerca să supraviețuiască suficient pentru a întâlni în luptă prima specie extraterestră cunoscută.

Părerea mea:

Cel mai mult și mai mult mi-a plăcut la acest volum viziunea asupra Universului. E pur și simplu incredibil de simplă, și totuși foarte originală (sau eu una n-am mai întâlnit-o până acum). Cumva, ni se sugerează despre ce e vorba încă din primul capitol, și deși poți intui pe parcurs care este secretul pentru care Trisolaris ar ucide, nu suspansul e miza acestui roman.

Din punctul meu de vedere, a fost o carte despre speranță și disperare, despre a învăța să trăiești având în fiecare clipă certitudinea morții speciei tale. Trisolaris ne-a redus orice șansă de salvare cu doar câteva particule trimise prin Cosmos. Cum am putea lupta cu o asemenea specie avansată? Nimeni nu poate găsi un răspuns bun și totuși, omenirea nu a renunțat. A disperat, dar nu a lăsat în nicio secundă armele jos. Asta mi s-a părut esența romanului: lupta până la ultima suflare.

În plus, toate momentele cheie ale romanului sunt extraordinare și m-au lăsat mereu fără cuvinte. Fiecare discurs al unui Spărgător de zid, fiecare dezvăluire din finalul cărții, luptele din spațiu și concluziile extrem de dure, dar necesare, toate te lasă pustiit și fără nimic de spus. E o carte dură.

Bineînțeles, nu e totul negru. Personajul principal, Luo Ji, evită cu măiestrie să se gândească la dezastrul care vine… și ne poartă prin niște povești personale destul de lungi și poate nu atât de necesare. Din păcate, personajele nu sunt un punct forte ale acestei cărți. De vină s-ar putea să fie și diferența culturală foarte mare, dar mie mi-a fost destul de greu să rețin altceva în afară de funcția fiecărui personaj. Majoritatea mi s-au părut relativ uni-dimensionale și chiar și Luo Ji a avut un rol mai mult funcțional decât o personalitate memorabilă.

De fapt, prima treime a cărții e destul de lentă, dar compensează din plin cu toate momentele de grandoare despre care vorbeam mai devreme. Și deși personajele nu strălucesc individual, acțiunile lor strălucesc pentru ele. Așadar, dacă rezistați unui volum destul de greoi și uneori mai detaliat decât era cazul, o să aveți parte de unele dintre cele mai geniale scene pe care le-am citit în vreun roman. De aceea, recomand cu drag Pădurea întunecată pasionaților de SF. Cu puțină răbdare, o să vă lase fără cuvinte.

Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul editurii Nemira sau din librării online precum Libris sau Cartepedia.


Recenzie: Trilogia Născută din fum și os

Am terminat zilele trecute ultimul volum al seriei Născută din fum și os și mi s-a părut un final extraordinar pentru o trilogie minunată. Am citit primele volume atunci când au apărut și m-au impresionat de fiecare dată, dar n-am apucat să scriu pe blog despre ele. Totuși, pentru că le consider unele dintre cele mai bune romane fantasy pe care le-am întâlnit până acum, am decis să vă povestesc despre toate cele #3cărți în acest articol (spoiler free, desigur).

Povestea:

Karou este o tânără artistă din Praga, cu părul albastru și tatuaje fascinante în palme. Caietele ei de schițe sunt pline de desene ale unor monștri cu chip de om, dar cu corpuri de animale. Însă sursa ei de inspirație nu este o imaginație bine dezvoltată, ci însăși realitatea. Bestiile pe care le desenează sunt familia ei.

Crescută de himere, Karou a știut dintotdeauna că lumea e mult mai fantastică decât pare. În spatele unor uși aparent banale, ea știe că se ascund intrările în atelierul lui Brimstone, un loc unde în schimbul dinților poți primi mărgele care împlinesc dorințele. Însă într-o zi, urmele arse ale unor palme apar pe ușile ei și, atunci când acestea iau foc, orice cale de acces între lumea oamenilor și cea a himerelor e tăiată.

Akiva este un înger, deci dușmanul veșnic al himerelor, însă istoria lui ascunde o iubire care nu ține cont de taberele unui război. Venit pe Pământ ca să-i distrugă sursa de aprovizionare a lui Brimstone, îngerul o întâlnește pe Karou, pe care anii de antrenament îi spun că ar trebui s-o omoare, dar pe care inima nu-l lasă s-o ucidă.

Cu ajutorul lui, Karou va afla în sfârșit cine este ea cu adevărat și va încerca să schimbe lumea îngerilor și a himerelor, salvând-o.

Părerea mea:

De-a lungul timpului, am încercat să citesc cărți Young Adult din toate genurile: distopii, fantasy, SF, cu vampiri, cu extratereștri, realiste… Singurele pe care le-am evitat au fost cele cu îngeri. Nu sunt o persoană religioasă, dar am crezut mereu că anumite lucruri care sunt sacre pentru alții nu ar trebui duse într-o zonă banală, devenind doar o altă specie de masculi de care să se amorezeze fetele de prin cărți.

Totuși, am decis să citesc această serie pentru că acum câțiva ani urmăream un blog fain, care diseca foarte dur, dar just, romanele YA populare atunci. Și despre această serie n-a avut nimic rău de spus. Cori și cu mine nu aveam mereu păreri asemănătoare pentru că unele lucruri care o deranjau pe ea mie nu mi se păreau atât de rele. Dar dacă trilogia asta a impresionat-o, am zis că e musai s-o citesc și n-am regretat nicio secundă.

În primul rând, am înțeles repede că reticența mea despre îngeri nu era necesară. Laini Taylor n-a încercat să reinterpreteze vreun mit biblic pentru a se potrivi poveștii ei. Îngerii ei sunt pur și simplu niște ființe dintr-o altă lume, la fel ca elfii, piticii și alte creaturi ale genului Fantasy. De asemenea, himerele din această serie nu sunt demonii iadului, ci creaturile care trăiau în Eretz înainte de sosirea îngerilor. De fapt, mitologia acestei lumi e pur și simplu fascinantă. De la primele pagini și până la ultimele, universul îngerilor și al himerelor ți se dezvăluie pas cu pas și detaliu cu detaliu. Întreaga lume e construită foarte migălos și atent, dar autoarea a prezentat-o foarte natural, fără infodump și fără a forța lucrurile. Și totul are o explicație, inclusiv portalurile către Pământ, chiar dacă motivele apar mai târziu.

La fel de bine e construită și acțiunea. Sunt lucruri care par uneori în plus, detalii care nu-și au rostul, chiar clișee (cum e insta-love-ul din primul volum), dar fiecare astfel de element își găsește până la urmă explicația și rolul și totul se potrivește perfect, ca un puzzle superb. Născută din fum și os este o serie care te ține cu sufletul la gură, dar suspansul e bine dozat. Te trezești repede dând pagină după pagină fără să mai vrei să te mai oprești vreodată. Apropo de oprit, finalul e și el superb. Nu vreau să-mi scape niciun detaliu, dar vă spun că nu e deloc clasicul „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, nu e despre transformarea săbiilor în pluguri, ci e doar un nou început.

Și personajele sunt incredibile… am iubit-o pe Karou, mi-am dorit să fiu ea de nenumărate ori. Viața ei a fost extrem de dificilă, dar a făcut față cu brio. A trecut mereu peste deznădejde și durere și a găsit puterea să facă față pentru că nu e genul de persoană care să stea să-și plângă de milă. Și Akiva i se potrivește perfect, pentru că nici el nu e străin de durere. Desigur, relația lor nu e lipsită de suișuri și coborâșuri, de provocări inimaginabile și de răni. Dar mi se par o pereche superbă. În plus, și restul personajelor sunt extraordinar de bine gândite. Chiar și antagoniștii au niște explicații și justificări, nu sunt răi de dragul răutății. Lumea fenomenală construită în aceste cărți e populată de personaje pe măsură.

Deși e o serie dedicată tinerilor, abordează subiecte destul de dure, inclusiv, război, rasism, trădare, justificarea unor orori și multe altele. Desigur, nu e o trilogie perfectă, dar pe mine m-a cucerit prea tare ca să-i pot găsi vreun defect. Poate nu e suficient de profundă pentru unii, poate povestea de dragoste are un rol prea important pentru alții, dar eu aș recomanda aceste cărți cu mare drag oricărui amator de romane fantasy. Și oricui caută un personaj feminin puternic!

Primul volum poate fi cumpărat de la Cartepedia, volumul al doilea de la Libris, iar ultimul volum se găsește în ambele librării online (Libris și Cartepedia).


#3cărți de făcut cadou de Crăciun

Dacă ai descoperit recent că ești Secret Santa-ul unui coleg despre care știi doar că citește sau dacă ai un amic pe care vrei să-l surprinzi cu o carte bună, atunci articolul acesta e pentru tine. Bineînțeles, unui cititor împătimit poți oricând să-i oferi un semn de carte inspirat, o lămpiță pentru citit sau o cană cu un mesaj literar. Dar un volum frumos împachetat poate fi o idee mai bună.

De aceea, m-am gândit ca luna asta să nu mai povestesc despre cele #3cărți pe care-mi propun să le citesc, ci despre ce titluri aș oferi eu cadou. Și pentru că știu că uneori e complicat să nimerești gusturile unei persoane, am încercat să aleg titluri versatile, care pot cuceri și oameni din afara nișei cărții.

 

Scrisori din insula Guernsey

La prima vedere, pare un roman din seria celor cu tentă romantică, o poveste de dragoste care are loc cu un secol în urmă. Prin urmare, dacă vrei un cadou pentru o persoană romantică, ai rezolvat deja. Totuși, această carte spune o poveste profundă despre război și ocupație, despre supraviețuire și despre puterea cuvintelor. De asemenea, e un roman alcătuit în întregime din scrisori, așa că are un stil inedit.

Pe scurt, indiferent de gusturi, cartea asta e faină. Eu nu m-aș fi așteptat să-mi placă și totuși m-a impresionat profund. Poți citi recenzia mea aici și poți cumpăra cartea de pe site-ul editurii Nemira sau din librării online precum Libris sau Cartepedia.

 

Omul pictat

Asta e una dintre cele mai faine cărți Fantasy pe care le-am citit vreodată. E un univers incredibil de bogat cuprins între paginile ei. Orice fan Game of Thrones sau Lord of the Rings o s-o devoreze, e fabuloasă și fascinantă. Povestea îmbină extraordinar de bine realismul lumii noastre imperfecte cu aerul acela de „binele învinge” al basmelor. Dacă persoana căreia vrei să-i faci un cadou nu e pragmatică până în vârful unghiilor, o să-i placă.

De fapt, dacă ai vreun coleg sau prieten iubitor de Fantasy și vrei să i-o oferi cadou, fă-ți un bine și ia-ți și tu un exemplar, o să fie dragoste de la primele pagini. Poți citi recenzia mea aici și poți cumpăra cartea de pe site-ul editurii Nemira sau din librării online precum Libris sau Cartepedia.

 

Ghici cine moare primul

Asta e o recomandare puțin mai specializată. Cartea este un thriller polițist, cu destul de mult accent pe psihologia personajelor (nu de alta, dar făptuitorul este un psihopat de o cruzime incredibilă) E o lectură potrivită pentru fanii CSI sau ai lui Sherlock, dar și pentru cei pasionați de limitele minții umane.

N-o recomand pentru firile sensibile (pentru ele e prima carte din listă), dar pentru cei care nu se feresc de o lectură mai dură, e o carte fascinantă. Poți citi recenzia mea aici și poți cumpăra cartea de pe site-ul editurii Trei sau din librării online precum Libris sau Cartepedia.

 

Bonus: Arhanghelul Raul

Dacă ai un coleg pe care nu-l cunoști absolut deloc, dar nici nu vrei să-i faci cadou o cană de Crăciun, ia-i cartea asta. E super-amuzantă, e scrisă într-un stil lejer, acțiunea se petrece în România, dar e atât de absurdă că e amuzantă. Merge și pentru colegii care nu citesc, spune-le că e scrisă de unul din oamenii de la Times New Roman. E și subțirică, se citește repede. Dacă omul are vreun pic simț al umorului și ceva ironie, n-are cum să nu-i placă.

N-am scris recenzia cărții pe blog, ci doar pe Goodreads, unde mai găsești și alte păreri. Poți cumpăra cartea de pe site-ul editurii Nemira, în rest e stocul epuizat.

 

Sper ca articolul te-a ajutat! Și dacă ai vreun amic căruia i-ar prinde bine niște idei de cadouri, trimite-i-l și lui ;)


Blogosfera SF&F: Cele mai frumoase povestiri SF&F ale anului 2017 (antologie)

În timp ce citeam antologia asta, am realizat că nu am mai citit un volum care să conțină povestirile mai multor autori de o grămadă de vreme. Și mi-am dat seama că asta s-a întâmplat pentru că astfel de cărți nu sunt genul meu de lectură.

O antologie comună are rol de informare, cred eu. Spre exemplu, Povești din umbră era cartea unor debutanți, așa că scopul ei era să afli cum scriu niște oameni primele lor texte. Povestiri SF era antologia unor persoane din afara cercurilor autorilor de gen, deci citind-o puteai descoperi cum arată textele unor oameni care n-au avut parte de interacțiuni cu scriitorii consacrați de SF. Așadar, părerea mea e că și această antologie are un rol asemănător: de a te ajuta să te informezi cu privire la cum scriu românii SF și Fantasy.

Doar că eu mă consider o persoană care citește și urmărește îndeaproape autorii SF&F contemporani din țară, așa că nu am simțit că aș face parte din publicul țintă al acestei cărți. Dacă vreți să descoperiți cum se scrie azi în România, citiți-o. Nu e o selecție care să cuprindă toți autorii activi în acest moment, dar nu mi se pare părtinitoare, cred că apar oameni din cam toate „bisericuțele”. Nu sunt prezente în cuprins cele mai bune texte ale anului trecut, dar sunt niște texte destul de reprezentative, zic eu. Unele sunt faine, unele nu, unele mi s-au părut ușor se îndrăgit, altele prea confuze ca să merite… Cred că am citit o carte cu de toate.

Dar, desigur, toate sunt niște texte frumoase. Conform prefeței, sunt „[…] texte frumoase, plăcute la lectură, care să-ți dea și satisfacția unor înșiruiri de cuvinte cum nu sunt altele […]”. Adică poate n-au idei fabuloase, dar sunt scrise interesant. Doar că frumusețea e și un lucru subiectiv, așa că mie personal nu toate poveștile mi s-au părut scrise bine. Unele da, altele ba. Oricum, pentru mine SF-ul bun e cel care propune cititorului niște idei faine, stilul contând mai puțin. Dar acesta e gustul meu, la fel cum gustul altora e pentru alte aspecte ale unui text. Și, din nou, e un volum cu de toate, așa că am găsit și texte pe gustul meu.

Știu, am fost foarte vagă. Aș putea spun câteva cuvinte despre fiecare povestire în parte, aș putea să le enumăr pe cele care mi-au plăcut și pe cele care m-au dezamăgit, dar nu mi se pare că are sens. Antologia asta e pur și simplu o paletă de texte din care fiecare poate alege ce vrea. Și ce-mi place mie poate va plăcea altora, poate nu. Oricum, nu mi s-a părut execrabil sau necitibil niciun text. Nici măcar ilogic, poate doar tras de păr. Nu mi s-a părut nici extraordinar vreunul, nu-mi vine să mă duc să-l recomand tuturor. Cele care mi-au plăcut mi-au confirmat că autorii pe care îi citeam cu drag și înainte scriu bine. Și povestirile faine semnate de scriitori pe care i-am citit acum pentru prima dată m-au făcut mai curioasă cu privire la un posibil roman al lor. Dar în sine, volumul acesta mi s-a părut o colecție de mostre de texte.

Sunt niște CV-uri faine, așa că dacă sunteți curioși cu privire la autorii români contemporani, cartea asta e pentru voi. Puteți descoperi scriitori pe care nu-i cunoșteați înainte, care „au condei”, cum se spune. Dar după ce dați pagina la următoarea povestire, o să rămâneți doar cu dorința de a le citi volumele individuale. Sau, cel puțin, asta am pățit eu, chiar și în cazul povestirilor pe care le știam deja din antologiile personale ale autorilor.

Așadar, vă recomand cartea doar dacă nu cunoașteți deja texte ale tuturor autorilor din cuprins și vreți să vedeți o mostră din ceea ce scriu ei. Altfel, vă pot recomanda cu mult mai mare căldură niște volume semnate de câte un singur om.

Notă: Articolul face parte din proiectul Blogosfera SF&F. În fiecare a doua miercuri a lunii, bloggerii care fac parte din proiect vor publica simultan părerile lor despre o carte din sfera SF&F semnată de un autor român. Așadar, dacă vrei să citești și alte impresii despre Cele mai frumoase povestiri SF&F ale anului 2017, le găsești pe blogurile:

În decembrie vom scrie despre Flamura neagră de Miloș Dumbraci. Dacă ești blogger și vrei să ni te alături, te așteptăm în grupul de facebook unde ne organizăm: Blogosfera SF&F.


Book Haul - Gaudeamus

A trecut și Gaudeamusul de anul acesta, și-am rămas fără poze noi în telefon (serios, toată lumea are zeci de poze de la târg, numai eu am apărut doar în fotografiile altora, prea entuziasmată să-mi amintesc că ar fi fain să fac poze cu oamenii), cu o grămadă de amintiri minunate, cu prieteni noi și reîntâlniri cu amici și, normal, cu un teanc de cărți.

Inițial, mă gândeam să vă spun câteva cuvinte despre fiecare volum și motivele care au stat în spatele achizițiilor mele, dar ar fi ieșit un articol destul de lung și de repetitiv. Majoritatea cărților le-am luat pur și simplu pentru că sunt noutăți apărute la niște edituri care mi-au câștigat încrederea sau sunt romanele unor autori pe care îi apreciez :)

Desigur, ar fi și argumentul prețurilor. Din fericire pentru mine, m-am putut încadra lejer în bugetul pentru târg, așa că n-a trebuit să fac alegeri dureroase. Totuși, asta se întâmplă doar pentru că îmi plănuiesc bugetul știind cam la ce prețuri să mă aștept. Am mai discutat despre cum nu reducerile sunt miza acestor evenimente, ci aducerea tuturor pasionaților și creatorilor de carte la un loc. Așa că știam că prețurile vor fi cele normale, de producător, fără reduceri apocaliptice și de neratat (deși au existat reduceri, chiar bune). Dar eu ador să cumpăr cărți la târguri, indiferent de cât de puțin sunt tăiate prețurile (asta e valabil doar de când sunt angajată, în facultate trăgeam de fiecare leu ca să cumpăr cât mai mult material de citit).

Am și un argumentul destul de obiectiv: cărțile de la Gaudeamus care m-au interesat pe mine sunt noutăți. O parte nici măcar nu sunt încă disponibile online, iar celelalte sunt destul de noi, așa că nu prea au reduceri mari. În plus, dacă le-aș fi comandat online ar fi trebuit să aștept curierul să mi le aducă, pe când de la târg am plecat cu ele direct acasă <3

Revenind la book haul, mai jos am pus copertele tuturor volumelor cărora va trebui să le găsesc loc în bibliotecă. Unele imagini au link-uri care vă vor duce pe site-uri de unde pot fi cumpărate cărțile, altele încă nu sunt disponibile pentru comenzi. Și pentru că habar n-am ce să citesc după ce termin romanul pe care l-am început înainte de târg (Pădurea întunecată), te invit pe Facebook să-mi dai o mână de ajutor ;)

Desigur, târgul n-a fost numai o ocazie să-mi aprovizionez biblioteca, ci motivul principal pentru care am mers a fost să-mi reîntâlnesc o serie de prieteni, autori, editori și cititori, dar și să cunosc lume nouă. Mi-am petrecut câteva seri plecând de la Gaudeamus și ieșind în oraș cu niște oameni minunați, dar preferata mea a fost seara de vineri, când am organizat o mică „ieșeală” la Bohemia Tea House, alături de niște fete foarte faine. Andreea, Ioana, Iulia, Dumitrița, Leontina, Tigruț, Dede, Teo, mă bucur că ați acceptat invitația mea și sper că v-ați simțit la fel de bine ca mine! Abia aștept să vă revăd și abia aștept următorul târg de carte (dar și vacanța de Crăciun, când probabil voi citi cea mai mare parte din romanele cumpărate <3)